Gökkuşakları genellikle tam daire olur. Ama onları böyle görebilmek, üstelik fotoğraflamak genellikle çok ender yaşanır. Çünkü gözlemcinin uygun gözlem koşullarını yakalamasını gerektirir. Fotoğrafçı Colin Leonhardt şanslıydı: bulunduğu yükseklik ve zamanlamadaki başarısı sayesinde, fotoğrafta gördüğünüz tam daire gökkuşağı çiftini, Avustralya’da bir kasabayı ve golf sahasını sarmalarken görüntüleyebildi.
Batı Avustralya’daki Cottesloe Plajı’nın üzerinde uçan bir helikopterden, biri diğerinin içinde, tam daire gökkuşağı çiftinin fotoğrafı çekildi. Sağanak sırasında, yağmur damlalarından yansıyan güneş ışığı golf sahasını sarmalıyormuş gibi görünen gökkuşağı çiftini yaratmıştı. Eş merkezli renk halkalarından yansıyan ışık da fotoğrafçı Colin Leonhardt’ın objektifinden içeri sızıp, duyarlı yüzeyle buluştu. Sonuç: yakalanması ender, çarpıcı bir görüntü.
Aslına bakarsanız, gökkuşağı sis taneciklerinin marifeti olan bir illüzyondan başka bir şey değil. Her bir yağmur damlası havada asılı bir cam prizma gibi davranır. Güneş ışığının beyaz gördüğümüz ışığı farklı dalga boylarına sahip ışık ışınlarını içerir. Tıpkı ünlü ışık-prizma deneyinde olduğu gibi, yağmur damlalarının içinden geçerken de ışık kırılmaya uğrar. Farklı dalga boylarındaki ışıklar farklı açılarla kırıldığından, kırmızıdan maviye renkler sıralanır. Güneşi arkasına alarak bu yansıyan ışıklarla yeterince uygun bir açıda karşılaşan biri gökkuşağını kolayca görebilir.
Bütün gökkuşakları aslında daireseldir, ama tam daire olarak görünebilmeleri için bütün yağmur damlalarının her yönde dağılmasını ve gözlemcinin geniş bir görüş alanına sahip olmasını gerektirir. Gözlemci böyle yağmur damlacıklarıyla dolu bir gökyüzüne doğru, örneğin bir helikopterle uçtuğunda, uygun koşulları yakalamayı başarırsa, tam daire bir gökkuşağı da hemen belirebiliyor.
Çifti oluşturan ikinci gökkuşağına gelince. Yağmur damlasından çıkmadan önce, ışık damlanın içinde iki kez seker. Sonra da damladan çıkar. İkinci gökkuşağı, ilk gökkuşağını oluşturmanın ardından, seken ışıkların yeniden yansımasıyla oluşur. Bu nedenle de ikincil olarak tanımlanır. Ancak seken ışıklar artık daha zayıftır. Bu yüzden, ilkine göre ikincil gökkuşakları genellikle daha soluktur.
GÖRSEL: C. Leonhardt/Birdseye View Photography