4 Eylül’de bildirdiğimiz beyinden beyine iletişim deneyinin devamı geldi! Daha önce başarı ile İspanya ve Fransa arası gerçekleştirilen beyinler arası doğrudan iletişim çalışması, bu kez ABD’de gerçekleştirildi. Üstelik, pratik uygulamalara kapı aralayan bu 2. deney, birden çok beyin çifti arasında gerçekleştirdi:

Önceki çalışmada, Harvard Tıp Okulu Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi’nden araştırmacılar 8000 kilometre uzaklıktan alıcı-verici beyinler arasında “Hola” (Merhaba) ve “Ciao” (Güle güle) iletilerini göndermişlerdi. Bu kez ise ABD’deki Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, beden bütünlüğünü bozmadan iki insan beyninin iletişimini sağladı.

Yeni araştırmada çiftler halinde toplam altı katılımcı arasında, bir kişinin beyninden gelen sinyal göz açıp kapayıncaya kadar internet üzerinden eşleştiği beyne ulaştı ve ulaştığı kişinin el hareketlerini kontrol etmesini sağladı:

PLOS ONEda yayınlanan sonuçlar hakkında Profesör Andrea Stocco basın bildirisinde: “Bu yeni çalışma beyinden beyin arayüz paradigmasını ilk uygulamadan, sunulabilir bir teknolojiye yaklaştırdı,” dedi. “Artık yöntemimizi tekrarladığımız gibi, gelen katılımcılarla güvenle çalıştığını da biliyoruz.”

Gerçek zamanlı zihin bağını kurmak amacı ile araştırmacılar her çiftten bir kişiyi (gönderici) bir EEG cihazına bağladı ve beyin etkinliğini ölçtü. Ardından, beyin dalgaları elektrik sinyallerine dönüştürülüp, web üzerinden bağın diğer ucundaki kişiye (alıcı) gönderildi. Alıcının sinyali alması için bir bone üzerine transkranyal manyetik stimülasyon (TMS) bobini yerleştirilmişti. TMS bobini beynin el hareketlerini denetleyen kısmını uyarmak üzere bekliyordu:

Yani, ilk kişinin düşüncesi, ikinci kişide el hareketlerine çeviriliyordu.

Her bir deneydeki çiftler aralarında 800 metre bulunan farklı binalarda bulunuyordu, düşünceler dışında etkileşim imkanları da yoktu.


elektromanyetik-beyinBu araştırmada üç göndericinin, bir bilgisayar oyununda bir şehrin üzerine düşen roketleri bertaraf etmek için bir topla ateş etmeleri gerekiyordu. Ancak bunu kendileri gerçekleştiremiyorlardı: Eylemi düşünmeleri, elektrik sinyaline çevrilen düşünceninse diğer odadaki alıcının doğru zamanda roketi engellemek için tuşa basmasını sağlaması gerekiyordu.

Alıcılar oyunu göremiyordu, elleri öylece dokunmatik bir yüzeyde duruyordu; ta ki göndericinin düşünceleri hareketi tetikleyene dek: Bu eylem de bir saniyeden az bir zamanda gerçekleşti.

Çiftler arasında topu doğru zamanda ateşleme oranı %25 ila 83 arasında değişti; ıskalanan atışlarının çoğunun nedeni ise göndericinin doğru biçimde “ateşle” komutunu uygulayamamasından kaynaklanıyordu. Buna karşın araştırmacılar iki beyin arasında aktarılan bilgi miktarını ölçmeyi başardılar ve bu düzenekte el hareketinin saniyeden kısa bir sürede gerçekleştiğini gördüler.

Bu başarı üzerine araştırma ekibi daha ileri çalışmalar yapmak üzere 1 milyon $’lık bir teşvik edindiler. Yeni amaçları, beyinden beyine imge ve bilgi aktarmak. Hatta, bu çalışma ile ileride uykusu gelen uçak pilotlarının beyinden beyine bağlantı ile uyarılabilmesini de planlıyorlar.

Bir hedef daha var: Araştırmada çalışan psikolog Chantel Prat, “Diyelim ki parlak bir bilim insanısınız; ancak bir o kadar parlak bir öğretmen değilsiniz. Ne de olsa karmaşık bilgilerin izahı da zor oluyor; dil sınırlıyor bizi,” diyor. Yani hedefi insanların düşünce yolu ile öğrenimini de sağlamak.

Kaynaklar:

https://www.bilimofisi.com/2014/09/telepati-basariyla-denendi/
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0111332
http://www.sciencealert.com/direct-brain-to-brain-connection-has-been-established-between-humans-for-the-second-time
http://www.sciencealert.com/news/20140409-26123.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141105154507.htm