Bu büyük kulaklar sadece gösteri amaçlı değiller. İnanması güç ama Namibya’nın filleri bu kulaklar sayesinde yağmur fırtınalarını 280 km öteden fark edebiliyorlar. Böylece o bölgeye yönelerek yağmurun getirdiği tazelik sayesinde yeşeren ot ve su birikintilerine ulaşıyorlar. Halen kesinleşmemiş olsa bile bu algılama mekanizmasının baş kahramanı ‘ses’ gibi görünüyor.
Fillerin yağmuru algıladıkları bu mesafenin yaklaşık olarak Ankara – Konya arasındaki uzaklığa denk düştüğünü belirtirsek olayın sıra dışılığını anlamamız daha kolay olur. Afrika filleri çok farklı iklimlere uyum sağlamış durumda olsalar da Namibya oldukça zorlu bir bölge denebilir. Ülke Sahra altı Afrika’nın en kurak bölgesi durumunda. Bu da mevcut suyun en iyi şekilde kullanılmasını yaşamsal açıdan bir zorunluluk haline getiriyor. Bu gibi en kurak bölgelerde yaşayan fillerin su ve besin amacıyla 14.000 km’ye kadar çıkan mesafeleri aştıkları tespit edilmiş. Namibya’nın sulak mevsimi Ocak ayından Şubat ayına kadar devam ederken bu dönem içinde göç etmekte olan fillerin ortada görünür hiç bir etken yokken aniden yön değiştirdikleri defalarca görülmüş.
Virginia Üniversitesi’nden Professor Michael Garstang ve ekibi, 2002 ve 2009 yılları arasında bu bölgede yaşayan fillere GPS vericisi yerleştirerek takibe almış. Elde edilen veriler, bu hayvanların ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar, daima yağmur fırtınası bilgilerinin kaydedildiği alanlara eş zamanlı yöneldiklerini gösteriyor.
Araştırma ekibi fillerin bu yönelmeyi hangi duyularına ya da fizyolojik yeteneklerine bağlı olarak gerçekleştirdiklerini henüz keşfedememişler. Ancak uzun mesafeleri katedebilen ve yağmur tarafından oluşturulan ses ötesi dalgaların ya da yeryüzüne düşen yıldırımların çıkardıkları ses dalgalarının filler tarafından algılanabilme ihtimalini tartışıyorlar.
Fillerin, insan kulağı tarafından duyulamayan, düşük frekanslı ses ötesi dalgaları haberleşmede kullandıkları biliniyor. Ancak işi biraz daha gizemli kılansa, fillerin yağmur henüz yere düşmeden 7-12 gün öncesinde yönlerini değiştirerek doğacak fırtınanın bölgesine ilerlemeye başlamaları. Prof. Garstang, 2004 yılında Hindistan’ı vuran tsunami öncesinde de fillerin bir tepki gösterdiğini kaydetmiş.