Birkaç yıl önce kurulan ve hızla gelişen Alphabet Energy adlı şirket ilk ürününün dünyanın en büyük termoelektrik jeneratörü olduğunu söylüyor.

GÖRSEL: Alphabet Energy’nin yeni jeneratörü ısıyı elektriğe dönüştürmede termoelektrik malzemeleri kullanıyor.

Enerji santralleri enerji üretmek için kullandıkları enerjinin büyük miktarını ısı olarak boşa harcıyor. Isı kaybı, toplam yakıtın yaklaşık yüzde 40’ı ila 80’i arasında değişiyor. Yeni bir aygıt söz konusu bu kaybı azaltabiliyor; böylece, şirketlerin milyonlarca dolar tasarruf etmesini sağlıyor. Nasıl mı? Yakıt tüketimini ortadan kaldırıyor. Ayrıca, yüzde 3’e varan oranda karbondioksit salınımını azaltıyor. Yüzde 3’lük azalmayı küçümsemeyin, örneğin, dünya genelinde karbon dioksit salınımlarının yüzde 2’si havayolu ulaşımı kaynaklı.

Jeneratör, yakınlarda Michigan Üniversitesinde keşfedilen, yeni ve son derece verimli termoelekrik malzemelerden yararlanıyor. Isıyı elektriğe dönüştüren bu malzemeler aslında onlarca yıldır vardı, ama her zaman çok pahalı olmuşlardı.

Yeni aygıtı geliştiren Alphabet Energy’nin CEO’su Matt Scullin, aygıtı 1000 kilovat’lık bir jeneratörün egsoz borusuna bağlamanın bir yılda 52.500 litre dizel yakıt tasarrufu sağlayacak biçimde elektrik üretebileceğini söyledi. Scullian’e göre, motor küçülürse tasarruf biraz daha yüksek olabiliyor.

Alphabet Energy’nin jeneratör sistemi de modüler; yani, atık ısı miktarına göre boyutu büyütülüp küçültülebiliyor.

Büyük olasılıkla, yerleşimden uzak bölgelerde enerji üretmek için büyük jeneratörleri kullanan petrol, gaz ve madencilik şirketleri bu jeneratörün ilk alıcıları olacak; çünkü Scullin’e göre; jeneratörler, bu şirketleri milyonlarca doları bulan yakıt harcamalarından kurtarabilecek; üstelik bu şirketlerin maliyetlerini azaltmayı sağlayacak başka seçenekleri de pek yok.

Şirket, atık ısıyı elektriğe dönüştürmede, dönüştürme oranını daha yüksek yüzdelere taşıyan, silikon nanotelleri kullanan bir başka termoelektrik malzemeyi de geliştiriyor.

KAYNAK