Bilimciler kök hücrelerini kullanarak insan mide dokusu kümelerinden meydana gelen dünyanın ilk ‘mini-mideleri’ ni ürettiler. Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre mide hücrelerine geliştirilen kök hücreleri sayesinde kanser, ülser ve diyabet konusunda yeni çalışmaların da önü açılmış olacak.

Cincinati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezi’nden gelişimsel biyolog Jim Wells, bugüne değin insandaki mide hastalıklarını çalışmak için çok iyi denebilecek bir yöntemin bulunmadığını söylüyor: “İnsan midesi diğer hayvanlarınkine oranla oldukça farklı. Yaptığımız mide dokusu da normal bir midedeki hücrelerin farklı yapılarının ve dizilimlerinin sahip olduğu aynı özelliklerin bütününe sahip.”

Pluripotent kök hücreleri olarak adlandırılan ve erken dönem embriyolardan elde edilen ya da erginlerdeki hücrelerin erken gelişim dönemlerine dönmek üzere yeniden programlanmasıyla elde edilen kök hücre tipi, laboratuvarda doku geliştirilmesine uygunluğu nedeniyle araştırmacılar tarafından oldukça yoğun ilgi görüyor. Ancak hücreleri farklılaştırmak üzere uyarmak ve belirli organlara yönelik olarak gelişmelerini sağlamak çok da sorunsuz bir prosedür değil.

Yeni teknik, embriyonik gelişim sırasında hücrelerin mideyi meydana getirmek üzere dönüşmeye başladıklarındaki kimyasal basamakların çözümüne odaklanmış. Bu basamaklar sonrasında bir petri kabında aynı şekilde tekrarlanmış. Böylece pluripotent kök hücreleri, solunum ve sindirim siteminin yapı taşları olan endoderm hücrelerine gelişmeye başlamışlar. İkinci basamak olarak endoderm hücreleri biyokimyasal yolla midenin mukus ve hormon salgılayan bölümü olan antrum bölgesinin hücrelerine dönüşmeye zorlanmış.

Bu aşamadaki dokular tam fonksiyonel bir organ olarak nakledilerek vücutta kullanılabilir olmaktan henüz uzakta. Ancak yine de kanser, diyabet ve obezite gibi hastalıkların araştırılmasına yöenlik oldukça uygun bir deney tahtası meydana getiriyor.