Avustralyalı araştırmacılar, Güneş panellerini ucuz ve hızlı biçimde plastik yüzeylere basacak bir teknolojiyi ticari üretim aşamasına taşımak üzereler.
Avustralya’daki bir araştırma grubu olan CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) üyelerinden Dr. Fiona Scholes, çok yakında diz üstü bilgisayarlardan tutun da binaların çatılarına dek uygulayabileceğiniz teknolojinin üretim bantlarına gireceğini müjdeliyor. Scholes’a göre iPad kılıfları, laptop çantaları hatta telefon kaplamaları, bu elektronik aletleri şarj edebilecek.
Proje, Victoria Organik Güneş Pilleri Konsorsiyumu’na ait. Bu grubun üyeleriyse yazdırılabilir Güneş panelleri üzerinde yedi yıldır birlikte çalışan CSIRO, Melbourne ve Monash Üniversiteleri. Ekip projede çok hızlı sonuçlar almış. Normal yazıcılarda bozuk para büyüklüğündeki güneş hücrelerinin boyutlarını A3 boyutuna taşımışlar. Bunun içinse yaptıkları bildiğimiz yazıcıları Güneş mürekkebi dedikleri bir malzemeyle modifiye etmek olmuş.
“Çatılardaki klasik silikon Güneş panellerine nazaran oldukça farklı görünüşe ve işleyişe sahip,” diyor Scholes. “Üstelik oldukça da ucuz.” Bunun yanında malzemelerin yarı-transparan üretilebileceği böylece renkli cam gibi hizmet edebileceği de söyleniyor. Scholes’a göre herhangi bir plastik yüzey Güneş panelleriyle kaplanabilir. Sözgelimi bir gökdelenin enerjisini sağlamak için bu, mükemmel bir çözüm olabilir.
Dr. Fiona Scholes, “Panelleri basmak aşağı yukarı plastik banknotları bastığımız kadar kolay olacak,” diyor. “Onları yerlerine yerleştirmekse pilleri yerine yerleştirmek kadar basit.”
Ekip şimdilerdeyse Güneş mürekkebini sprey kaplama olarak kullanabilmek için çalışıyor. Avustralya’da bu projeye ticari destek vermeye karar veren pek çok şirket var. Bu yüzden projenin ticarileşmesi ve ürünlerin piyasaya sürülmesi çok uzak değil. Araştırmacılar kullandıkları mürekkebin verimliliğini de artırarak gelecekte büyük bir atılım yapma peşindeler.