ABD, Wyoming’teki Yellowstone Yanardağı’nın püskürme benzeştirmesi patlaması halinde, onun büyük yanardağları aratmayacağını gösterdi.
GÖRSEL: Büyük patlama benzeştirmesine göre, olası patlamadan sonra Kuzey Amerika’da farklı mesafeler (km) için kül kalınlıkları (mm).
Patlarsa, ABD’nin yeni battaniyesi Yanardağ’ın külleri olabilir!
Yellowstone Ulusal Parkı’nın altında pusuda yatan yanardağın patlayabilirliği örneklerle açıklanan yeni bir benzeştirmeyle gösterildi.
Yanardağ’ın, yaklaşık 660 bin yıl önce, patladığı; Amerika’nın dördüncü, dünyanın 12. büyük gölü Erie’yi 2 kez doldurmaya yetecek miktarda, kabaca 1000 kilometreküp külün Kuzey Amerika’yı kapladığı biliniyordu. 27 Ağustos’ta, “Geochemistry, Geophysics, Geosystems” adlı yayında anlatılan patlama benzeştirmesine göre, benzeri bugün olsa, volkanik cam kırıkları ve tozlaşmış kayalar Montana Eyaleti’ndeki Billings kentini yaklaşık bir metre gömüyor. Hatta, rüzgarlar günlerce, külü karanlık atmosfere hızla taşırken, New York ve Atlanta da birkaç mm kalınlığında külle kaplanabiliyor.
Araştırmacılar, tarihsel patlama verilerine küresel rüzgar dağılımlarını uygulayarak, kül düşümünü öngören Ash3d adlı benzeştirme yazılımını kullandı. Yazılım sonuçları önceki benzeştirmelerden birkaç kat daha hızlı işliyor. Önemli biz özelliği daha var bu yazılımın: toz parçalarının bir bulut içinde nasıl kümelendiğinin fiziğini de işin içine katıyor.
Yerbilimciler, Yellowstone’un büyük olasılıkla bir daha asla patlamayacağını söylüyorsa da dünyadaki pek çok bilimci, İzlanda’da geçtiğimiz ay patlayan Bardarbunga’nın da içinde olduğu hareketli yanardağlardan olası serpintiyi öngörmek üzere Ash3d’yi her gün kullanıyor.
İzlanda’da, Bardarbunga Yanardağı geçtiğimiz ay yeniden hareketlendi. Bundan önceki patlamasında, yapılamayan uçak seferleri yüzünden neredeyse dünyanın her yerinden insanlar etkilenmişti.