Çevreyi kirleten sigara izmaritleri kısa zamanda, elektrik depolayan endüstriyel bir hammadde haline gelebilir: Güney Koreli araştırmacılar sigara izmaritlerini bilgisayarlar, elektirikli araçlar ve rüzgar türbinlerinde enerji depolayacak bir malzemeye dönüştürdü. Testlerde; karbon, grafen ve karbon nano tüplerin elektrik depolama verimliliğini ezip geçen bu malzeme, büyük miktarda enerji depolayan süper kapasitör elektrotlarını kaplamada kullanılabilir.
Nanotechnology adlı dergide yayınlayan çalışmaya göre araştırmacılar, sigara izmaritlerinin azot içerikli atmosfer altında, süper kapasitör elekrotlarda enerji depolanmak üzere mükemmel gözenek yapısına sahip, karbon malzemeye dönüşebildiğini buldu. Seul Ulusal Üniversitesinden, Profesör Jongheop Yi açıklamasında, “Yapılan çalışma, kullanılmış sigara filtrelerinin tek aşamalı bir işlemden sonra, enerji talepleriyle yeşil çözümleri aynı anda sunan, yüksek performanslı karbon tabanlı malzemeye dönüştürülebileceğini gösterdi. Pek çok ülke, her yıl çevreye atılan, toksik ve biyobozunmayan trilyonlarca kullanılmış sigara filtrelerinden kurtulmayı hedefleyen katı düzenlemeler geliştiriyor. Oysa yöntemimiz bunu başarmanın tek yolu.” diyor.
Süper kapasitörler, lityum-iyon gibi elektrokimyasal pillerle aynı miktarda enerji depolama sözü veriyor. Birkaç saniye içinde şarj oluyor; büyük miktarda enerjinin hızlı iletimi için yüksek güç yoğunluğu sunuyor. Yi’nin açıklamasına göre, bir yüksek performanslı süper kapasitör malzemenin, çok sayıda küçük gözeneğin içine katılmasıyla elde edilen büyük bir yüzey alanı olmalıdır. Farklı boylu gözeneklerin karışımı; süper kapasitörde hızlı şarj ve deşarj için önemli bir özellik olan yüksek güç yoğunluğunu garantiler.
Süper kapasitörler için sigara izmaritlerini en cazip kılan şey, atıkların neredeyse sonsuz bir kaynak olması. Araştırmayı duyuran açıklamaya göre, her yıl 5,6 tirilyon ya da yaklaşık 767 bin metrik ton sigara izmariti çevreye atılıyor. Bu devasa atık süper kapasitör elektrotlarının yapımında kaynak olarak kullanılırsa, bunlardan tümüyle kurtulmanın yolu da açılabilir.
Bu gelişme, satılan her bir sigaradan daha çok kar etmenin yolunu arayan sigara üreticilerinin bu teknolojiye de yatırım yapmalarını sağlayabilir.