Yaklaşık 400 milyon yıl önce bir grup balık karayı keşfetti ve dört ayak geliştirdi. Bugünkü amfibikler, sürüngenler, kuşlar ve memeliler karadaki hayatları için bu balıklara teşekkür etmeliler. Peki, bu balıklar karada o balıksı gövdelerini ve yüzgeçlerini nasıl kullandılar? Ne gibi evrimsel süreçler devredeydi? İşte merak edilenler bunlardı.
Nature dergisine göre, McGill Üniversitesi araştırmacıları Polypterus adındaki bir balık türünü seçerek onları eğitmeye başladılar. Polypteruslar, Afrika’da yaşayan, “nefes alabilen”, karada yürüyebilen bir balık türü. Araştırmacılar bu türü biraz da milyonlarca yıl önce karaya çıkan ilk balıklara benzedikleri için seçtiler. Polypterus yavrularını bir yıl süreyle karada eğiten araştırmacılar, davranışlarının karada nasıl şekillendiğini gözleyerek, ilk tetrapodlarla (dört ayaklılar) kıyaslıyorlar.
Bilimciler, zorlu çevre koşullarının anatomik ve davranışsal açıdan pek çok değişikliğe neden olabileceğini söylüyorlar. Yaptıkları deneyde Polypterusların ne tür davranışlarını tetikleyebileceklerini görmeye çalışıyorlar. Elde ettikleri verileriyse fosil kayıtlarıyla kıyaslıyorlar. Böylece karaya çıkan balıkların gövdelerini ve yüzgeçlerini kullanarak nasıl hareket ettikleri açığa çıkıyor.
Deney gösteriyor ki, çevre koşullarına uyum sağlayarak yapılan ilk hareketler, sonraki kuşaklara doğal seçilimle verili özelliklermiş gibi aktarılabiliyor.